MONSTERA VARIEGATA STEKKEN

Bijgewerkt: jun 10

mijn onderzoek naar de beste manier om je Monstera Variegata te stekken.


In oktober 2019 stapte ik in de kou op de fiets naar de andere kant van de stad om een prachtige 3-bladerige Monstera Variegata (hierna MV) kopstek op te halen. Voor €35,- op Marktplaats gescoord, wat ook vandaag nog een redelijke prijs is. De plant heeft inmiddels al 3 volwassen planten opgeleverd door te stekken in water. Voor mij is stekken in water dan ook de meest voor de hand liggende manier. Toch hoor en zie ik de laatste tijd dat mensen zuurstofpompen (voor een aquarium) en warmtelampen gebruiken om hun MV te stekken. Ook wordt er gebruik gemaakt van sphagnum mos, perliet of hydrokorrels in plaats van water. Daardoor wordt het allemaal hartstikke spannend en prijzig om een MV stek aan te schaffen. Al die onzekerheid kan ervoor zorgen dat je besluit er niet aan te beginnen. Om die onzekerheid weg te nemen, offer ik mijn grootste Monstera Variegata plant om 5 verschillende manierenvan stekken uit te proberen. Zonder pomp en zonder lamp, gewoon in mos, perliet, water, hydrokorrels en een mix van verschillende ingrediënten.

De plant die ik in stekken zal opdelen om 5 verschillende manieren van stekken uit te proberen.


Best spannend en pijnlijk; de schaar erin. Een stek bestaat uit een deel van de stengel met minimaal 1 node. Een node is de verdikking ter hoogte van waar het blad uit de steel komt. Het beste kun je midden tussen 2 bladeren knippen, zodat je een stuk steel en een blad hebt, dan zit je meestal veilig.

Een deel van de oogst. De plant heeft in totaal 8 stekken opgeleverd.


Om dit experiment zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, zal ik iedere stek een gelijke omgeving geven, in de vorm van deze vazen. De vazen worden gevuld met de verschillende stekbodems:

1: perliet

2: spoilsoil

3: hydrokorrels

4: sphagnum mos

5: water

Daar gaan we dan, de vazen gevuld en tot 1/3 gevuld met water. Zodra het water bijna geheel verdampt is zal ik de vaas bijvullen tot 1/3.

En vanuit de fotostudio verhuisd naar mijn Steklab-kast. Zier er ook nog eens superleuk uit!

En omdat de vazen doorzichtig zijn hoef ik de stek niet uit de vaas te halen om te kijken of er al wortelgroei is. Ook hoef ik niet bang te zijn voor verdrinking van de stek, ik zie precies hoeveel water er in de vaas zit.

De top (kopstek) en de bodem (de stek waaruit de plant is gegroeid) stek ik op water. Wat zien ze er ook mooi uit he in die vaasjes!!


na 1,5 maand staan ze er een stuk minder mooi en fris bij. Het blad gaat ook vaak dood wanneer er een groeipunt ontstaat. 3 x raden welke stek het eerste groeipunt liet zien!


Lees hieronder hoe deze test zich ontwikkeld!


Er is nog een stek over die ik in een mengsel van alle bovenstaande ingrediënten zal stekken. Dit is dus eigenlijk nummer 6.


Heb jij al een idee welke als eerste wortels zal geven? Laat het me weten!

Zodra er wat gebeurt met de stekken zal ik het hier melden!


MONSTERA VARIEGATA STEKKEN

25 april 2021


Vandaag waren eindelijk de eerste veranderingen zichtbaar!


1.Hydrokorrels 25 april 2021

De stek die op hydrokorrels stond was al snel verschimmeld en heb ik helaas weg moeten gooien. Het was wel een hele kleine stek met weinig luchtwortels. Ik besluit dus om mijn grootste stek die op water staat op te offeren voor hydrokorrels.

De kleine stek is helaas verschimmeld en rot.

De kopstek (met 3 bladeren heeft ook een zwart, rot uiteinde. Ik knipte het zwarte deel eraf en zette hem in hydrokorrels.

Gelukkig was er al wat wortelvorming vanuit de luchtwortels. Ik hoop dat hij verder wortels in hydrokorrels.


Hydrokorrels 10 juni 2021

helaas heeft de prachtige kopstek het ook niet gereed in hydrokorrels :((

De onderkant is opnieuw gaan rotten waardoor er geen houden meer aan was. Voor mij zijn hydrokorrels dan ook een NO-GO. Wellicht zal ik het in de toekomst nog eens proberen maar voor nu sluit ik deze vorm van stekken af.
2. Sphagnum mos 25 april 2021

De stek in Sphagnum mos heb ik even uit de vaas getild omdat er niets te zien was aan de buitenkant. Er is nog geen wortelgroei te zien vanuit de luchtwortel. De stek ziet er wel gezond uit dus geen paniek en dus zet ik hem weer terug.

Nog geen wortelgroei in mos.


Sphagnum mos 10 juni 2021

het is inmiddels 1,5 maand geleden dat ik een post schreef over deze stek. Gek genoeg zien het blad én de stam er nog hetzelfde uit. Er lijkt onderuit de luchtwortel wel een klein worteltje te groeien. Ik plant hem weer terug in het mos en wacht weer af. Het duurt wel erg lang!3. Water 25 april 2021

De stek in water vormt al wat witte uitgroeisels. Ik kan het verschil tussen wortels en groeipunt nog niet echt zien. Wel zie ik al een wit puntje met een zwarte puntje in het midden, wat meestal betekend dat het een ontwikkelend groeipunt is! Hij voelt stevig aan dus ook hierbij geen problemen. Ik laat hem dus fijn in water staan.


Water 10 juni 2021

Ook hier zijn we alweer 1,5 maand verder. De stek op water was de onderkant van de plant, wat 3 jaar geleden de stek was die ik vond via marktplaats. Daarom heb ik bij deze stek een ander gevoel, het gevoel dat hij al 'gebruikt' is. Hij werd dan ook langzaam donkerder in het water. Maar kijk eens wat er aan de achterkant groeit! Een eerste groeipunt :))) Ik laat hem staan zoals hij staat. Het is ook hopen dat hij niet van onderuit gaat rotten. Mocht dat gebeuren dan zal ik ingrijpen en hem waarschijnlijk in aarde plant.

De stek op water heeft een groeipunt!


4. Perliet 25 april 2021

De stek in in perliet laat als eerste wortelgroei zien!! Kijk dit mooie worteltje zoeken naar water :))

Ik ben erg benieuwd hoe deze stek zich gaat ontwikkelen. De vaas is voor 1/3 gevuld met water. Ik ga ervanuit dat het water uit zichzelf via de bovenkant verdampt. Het water moet dan dus eerste langs de wortels van de plant.Perliet 10 juni 2021

Zoals je hieronder ziet, heeft de stek een groot wortelstelsel aangemaakt. De stek op perliet laat veruit de meeste wortelgroei zien. Hij zit wel helemaal vast in het glas, ik durf hem er niet uit te halen. Ik ben dus benieuwd of er binnenkort een groeipunt uit het perliet zal oppoppen :) Perliet is dus in ieder geval een hele goede stekstarter. De stekken die zijn gaan rotten heb ik schoongesneden en staan nu ook op perliet in de hoop dat ze op deze manier alsnog wortels groeien.

De stek op perliet geeft duidelijk de meeste wortels in korte tijd. Of dat ook wil zeggen dat dit de snelst groeiende stek is zullen we merken zodra er een groeipunt bovenuit steekt.
5. Spoil Soil 25 april 2021

De stek in in een combinatie van aarde, perliet, wormenpoep, zeevogelpoep, sphagnum mos en boomschors

ziet er gezond uit. Er zijn echter nog geen wortels zichtbaar. Ik laat hem daarom fijn zitten.

de stek in SPOILSOIL ziet er goed uit


Spoil Soil 10 juni 2021

toen ik de stek uit de SPOILSOIL haalde, zag ik het al meteen; de stam is grotendeels zwart, en de aarde is kletsnat. Helaas is de aarde dus gewoon te nat geweest waardoor de stek helaas ten dode is opgeschreven.

Ik heb alle zwarte delen arafgehaald (oeps er bleef bijna niets over) en heb de rest toch op drogere grond gezet.

helaas is een groot deel zwart. Ik zal er al het zwart afhalen.

dit is alles wat er nog over is van de stek. Ik zal hem met de wortel naar beneden op een bedje van drogere grond leggen. Fingers crossed!6. Combinatie van bovenstaande 25 april 2021

De stek in in een combinatie van aarde, perliet, wormenpoep, zeevogelpoep, sphagnum mos en boomschors

ziet er gezond uit. Onderin heb ik een laagje hydrokorrels gedaan zodat de plant nooit te nat zal staan. Er is al een flinke wortel zichtbaar.

Onderin is al een wortel zichtbaar.

De wortel groeit iedere dag een stukje.Combinatie van bovenstaande 10 juni 2021

ik weet niet of het komt door de lange luchtwortel of door de ondergrond. Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Maar de stek op spoilsoil, perliet, sphagnum mos en hydrokorrels groeit enorm hard.

Het is de eerste stek die een groeipunt laat zien.

de wortel is inmiddels de hele pot doorgegroeid. zodra de hydrokorrels onderin droogstaan, geef ik water. Het is een dorstig plantje.

het groeipunt zit vlak onder de grond, ik heb hem even opgetild om te kijken hoe lang hij al is.


zou het een wit blad worden?

of toch wat strookjes groen?

Keep ya'all posted!!296 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven