MONSTERA VARIEGATA STEKKEN

Bijgewerkt: apr 25

mijn onderzoek naar de beste manier om je Monstera Variegata te stekken.


In oktober 2019 stapte ik in de kou op de fiets naar de andere kant van de stad om een prachtige 3-bladerige Monstera Variegata (hierna MV) kopstek op te halen. Voor €35,- op Marktplaats gescoord, wat ook vandaag nog een redelijke prijs is. De plant heeft inmiddels al 3 volwassen planten opgeleverd door te stekken in water. Voor mij is stekken in water dan ook de meest voor de hand liggende manier. Toch hoor en zie ik de laatste tijd dat mensen zuurstofpompen (voor een aquarium) en warmtelampen gebruiken om hun MV te stekken. Ook wordt er gebruik gemaakt van sphagnum mos, perliet of hydrokorrels in plaats van water. Daardoor wordt het allemaal hartstikke spannend en prijzig om een MV stek aan te schaffen. Al die onzekerheid kan ervoor zorgen dat je besluit er niet aan te beginnen. Om die onzekerheid weg te nemen, offer ik mijn grootste Monstera Variegata plant om 5 verschillende manierenvan stekken uit te proberen. Zonder pomp en zonder lamp, gewoon in mos, perliet, water, hydrokorrels en een mix van verschillende ingrediënten.

De plant die ik in stekken zal opdelen om 5 verschillende manieren van stekken uit te proberen.


Best spannend en pijnlijk; de schaar erin. Een stek bestaat uit een deel van de stengel met minimaal 1 node. Een node is de verdikking ter hoogte van waar het blad uit de steel komt. Het beste kun je midden tussen 2 bladeren knippen, zodat je een stuk steel en een blad hebt, dan zit je meestal veilig.

Een deel van de oogst. De plant heeft in totaal 8 stekken opgeleverd.


Om dit experiment zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, zal ik iedere stek een gelijke omgeving geven, in de vorm van deze vazen. De vazen worden gevuld met de verschillende stekbodems:

1: perliet

2: spoilsoil

3: hydrokorrels

4: sphagnum mos

5: water

Daar gaan we dan, de vazen gevuld en tot 1/3 gevuld met water. Zodra het water bijna geheel verdampt is zal ik de vaas bijvullen tot 1/3.

En vanuit de fotostudio verhuisd naar mijn Steklab-kast. Zier er ook nog eens superleuk uit!

En omdat de vazen doorzichtig zijn hoef ik de stek niet uit de vaas te halen om te kijken of er al wortelgroei is. Ook hoef ik niet bang te zijn voor verdrinking van de stek, ik zie precies hoeveel water er in de vaas zit.

De top (kopstek) en de bodem (de stek waaruit de plant is gegroeid) stek ik op water. Wat zien ze er ook mooi uit he in die vaasjes!!

Er is nog een stek over die ik in een mengsel van alle bovenstaande ingrediënten zal stekken. Dit is dus eigenlijk nummer 6.


Heb jij al een idee welke als eerste wortels zal geven? Laat het me weten!

Zodra er wat gebeurt met de stekken zal ik het hier melden!


MONSTERA VARIEGATA STEKKEN

25 april 2021


Vandaag waren eindelijk de eerste veranderingen zichtbaar!


1.Hydrokorrels

De stek die op Hydrokorrels stond is helaas helemaal rot en verschimmeld en heb ik weggegooid. Het was wel een hele kleine stek met weinig luchtwortels. Ik besluit dus om mijn grootste stek die op water staat op te offeren voor hydrokorrels.

De kleine stek is helaas verschimmeld en rot.

De kopstek (met 3 bladeren heeft ook een zwart, rot uiteinde. Ik knipte het zwarte deel eraf en zette hem in hydrokorrels.

Gelukkig was er al wat wortelvorming vanuit de luchtwortels. Ik hoop dat hij verder wortels in hydrokorrels.2. Sphagnum mos

De stek in Sphagnum mos heb ik even uit de vaas getild omdat er niets te zien was aan de buitenkant. Er is nog geen wortelgroei te zien vanuit de luchtwortel. De stek ziet er wel gezond uit dus geen paniek en dus zet ik hem weer terug.

Nog geen wortelgroei in mos.3. Water

De stek in water vormt al wat witte uitgroeisels. Ik kan het verschil tussen wortels en groeipunt nog niet echt zien. Wel zie ik al een wit puntje met een zwarte puntje in het midden, wat meestal betekend dat het een ontwikkelend groeipunt is! Hij voelt stevig aan dus ook hierbij geen problemen. Ik laat hem dus fijn in water staan.4. Perliet

De stek in in perliet laat als eerste wortelgroei zien!! Kijk dit mooie worteltje zoeken naar water :))

Ik ben erg benieuwd hoe deze stek zich gaat ontwikkelen. De vaas is voor 1/3 gevuld met water. Ik ga ervanuit dat het water uit zichzelf via de bovenkant verdampt. Het water moet dan dus eerste langs de wortels van de plant.

5. Spoil Soil

De stek in in een combinatie van aarde, perliet, wormenpoep, zeevogelpoep, sphagnum mos en boomschors

ziet er gezond uit. Er zijn echter nog geen wortels zichtbaar. Ik laat hem daarom fijn zitten.

6. Combinatie van bovenstaande

De stek in in een combinatie van aarde, perliet, wormenpoep, zeevogelpoep, sphagnum mos en boomschors

ziet er gezond uit. Onderin heb ik een laagje hydrokorrels gedaan zodat de plant nooit te nat zal staan. Er is al een flinke wortel zichtbaar.

Onderin is al een wortel zichtbaar.

De wortel groeit iedere dag een stukje.
Het ziet ernaar uit dat de stek op perliet de snelste wortelgroei laat zien. Ook uit de stek op SpoilSoil en Hydrokorrels groeit een mooie, lange wortel.

De stek op alleen hydrokorrels is helaas erg snel gaan rotten. Dat zou ook kunnen komen omdat het een kleine stek was. Daarom heb ik mijn waterstek opgeofferd voor hydrokorrels.

De stek op spaghnum mos laat nog geen enkele ontwikkeling zien maar ziet er ook niet hopeloos uit. Ik laat hem dus rustig staan.

De stek op water laat ook al wat uitgroeisels zien, het ziet er hoopvol uit.


Zolang de stekken er op het ook gezond uitzien zal ik ze met rust laten. Wanneer ik de wortels en stam niet kan zien zal ik hem even eruit halen om te kijken of er al ontwikkeling is.


Ik hou jullie op de hoogte!71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven