top of page

MONSTERA VARIEGATA STEKKEN

Bijgewerkt op: 18 feb. 2022
mijn onderzoek naar de beste manier om je Monstera Variegata te stekken.


In oktober 2019 stapte ik in de kou op de fiets naar de andere kant van de stad om een prachtige 3-bladerige Monstera Variegata (hierna MV) kopstek op te halen. Voor €35,- op Marktplaats gescoord, wat ook vandaag nog een redelijke prijs is. De plant heeft inmiddels al 3 volwassen planten opgeleverd door te stekken in water. Voor mij is stekken in water dan ook de meest voor de hand liggende manier. Toch hoor en zie ik de laatste tijd dat mensen zuurstofpompen (voor een aquarium) en warmtelampen gebruiken om hun MV te stekken. Ook wordt er gebruik gemaakt van sphagnum mos, perliet of hydrokorrels in plaats van water. Daardoor wordt het allemaal hartstikke spannend en prijzig om een MV stek aan te schaffen. Al die onzekerheid kan ervoor zorgen dat je besluit er niet aan te beginnen. Om wat meer helderheid te krijgen over wat nou de beste manier is, offer ik mijn grootste Monstera Variegata plant op om 5 verschillende manieren van stekken uit te proberen. Zonder pomp en zonder lamp, gewoon in mos, perliet, water, hydrokorrels, stekgrond en een mix van al deze ingrediënten. Op kamertemperatuur en in helder indirect licht, waarbij ze soms een uurtje in de directe zon staan.

De plant die ik in stekken zal opdelen om 5 verschillende manieren van stekken uit te proberen.


Best spannend en pijnlijk; de schaar erin. Een stek bestaat uit een deel van de stengel met minimaal 1 node en het liefst een luchtwortel. Een node is de verdikking ter hoogte van waar het blad uit de steel komt. Het beste kun je midden tussen 2 bladeren knippen, zodat je een stuk steel en een blad hebt, dan zit je meestal veilig.

Een deel van de oogst. De plant heeft in totaal 8 stekken opgeleverd.


Om dit experiment zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, zal ik iedere stek een gelijke omgeving geven, in de vorm van deze vazen. De vazen worden gevuld met de verschillende stekbodems:

1: hydrokorrels

2: sphagnum mos

3: water

4: perliet

5: spoilsoil

Daar gaan we dan, de vazen gevuld en tot 1/3 gevuld met water. Zodra het water bijna geheel verdampt is zal ik de vaas bijvullen tot 1/4.

En vanuit de fotostudio verhuisd naar mijn Steklab-kast. Zier er ook nog eens superleuk uit!

En omdat de vazen doorzichtig zijn hoef ik de stek niet uit de vaas te halen om te kijken of er al wortelgroei is. Ook hoef ik niet bang te zijn voor verdrinking van de stek, ik zie precies hoeveel water er in de vaas zit.

De top (kopstek) en de bodem (de stek waaruit de plant is gegroeid) stek ik op water.


na 1,5 maand staan ze er een stuk minder mooi en fris bij. Het blad gaat ook vaak dood wanneer er een groeipunt ontstaat. 3 x raden welke stek het eerste groeipunt liet zien!

De versie met spoilsoil zal ik in een iets grotere glazen container mengen. Spoilsoil bestaat uit:

- kokosvezel

- wormenpoep

- zeevogelpoep

- sphagnum mos

- boombast chunks

- perliet

Door al deze ingrediënten bootst deze grond op een volledig biologische wijze de grond van de jungle na.

De stek in in een combinatie van aarde, perliet, wormenpoep, zeevogelpoep, sphagnum mos en boomschors ziet er gezond uit. Onderin heb ik een laagje hydrokorrels gedaan zodat de plant nooit te nat zal staan. Er is al een flinke wortel zichtbaar. Zie voor de voortgang van deze stek nummer 5 van de lijst hieronder.

 


1. STEKKEN IN HYDROKORRELS1.Hydrokorrels 25 april 2021

De stek die op hydrokorrels stond was al snel verschimmeld en heb ik helaas weg moeten gooien. Het was wel een hele kleine stek met weinig luchtwortels. Ik besluit dus om mijn grootste stek die op water staat op te offeren voor hydrokorrels.

De kleine stek is helaas verschimmeld en rot.

De kopstek (met 3 bladeren heeft ook een zwart, rot uiteinde. Ik knipte het zwarte deel eraf en zette hem in hydrokorrels.

Gelukkig was er al wat wortelvorming vanuit de luchtwortels. Ik hoop dat hij verder wortelt in hydrokorrels.


Hydrokorrels 10 juni 2021

helaas heeft de prachtige kopstek het ook niet gereed in hydrokorrels :((

De onderkant is opnieuw gaan rotten waardoor er geen houden meer aan was. Voor mij zijn hydrokorrels dan ook een NO-GO. Wellicht zal ik het in de toekomst nog eens proberen maar voor nu sluit ik deze vorm van stekken af.

 

2. STEKKEN IN SPHAGNUM MOS


2. Sphagnum mos 25 april 2021

De stek in Sphagnum mos heb ik even uit de vaas getild omdat er niets te zien was aan de buitenkant. Er is nog geen wortelgroei te zien vanuit de luchtwortel. De stek ziet er wel gezond uit dus geen paniek en dus zet ik hem weer terug.

Nog geen wortelgroei in mos.


Sphagnum mos 10 juni 2021

het is inmiddels 1,5 maand geleden dat ik een post schreef over deze stek. Gek genoeg zien het blad én de stam er nog hetzelfde uit. Er lijkt onderuit de luchtwortel wel een klein worteltje te groeien. Ik plant hem weer terug in het mos en wacht weer af. Het duurt wel erg lang!

Er is nog geen ontwikkeling zichtbaar maar het blad blijft groen dus geduld...


Sphagnum mos 6 aug 2021

We zijn inmiddels alweer bijna 2 maanden verder. De stekken zijn trage groeiers. Maarrr... Geduld is een schone zaak. De stek in mos heeft een overleden blad...wat 2 dingen kan betekenen; (nieuw) leven of dood. Scroll naar beneden!

Ineens is het blad van de stek in Sphagnum mos bruin. Dit gebeurt vrij plotseling. Bestudeer de stam van je stek goed wanneer dit gebeurt.


De stam van de stek laat een prachtig, fris groeipunt zien! Ik laat de stek staan in de vaas met mos, zo te zien heeft hij het prima naar z'n zin. Zodra er een eerste blad uitrolt zal ik een nieuwe foto posten!

Op de stam van de stek is het eerste groeipunt te zien. Ik laat hem de komende tijd in mos staan.


je ziet het groeipunt iedere dag een stukje groeien!


7 september 2021 , hij groeit als kool! Het oude blad heeft zijn doel volbracht en is uit zichzelf laten vallen. Ik laat oudere bladeren dan ook altijd zitten voor het kleine beetje voeding en fotosynthese dat ze evt. nog kunnen bieden aan het nieuwe groeipunt.


27 september 2021 , zo snel gaat dat dus!8 oktober, blad nummer 2 :)


 


3. STEKKEN IN WATER3. Water 25 april 2021

De stek in water vormt al wat witte uitgroeisels. Ik kan het verschil tussen wortels en groeipunt nog niet echt zien. Wel zie ik al een wit puntje met een zwarte puntje in het midden, wat meestal betekend dat het een ontwikkelend groeipunt is! Hij voelt stevig aan dus ook hierbij geen problemen. Ik laat hem dus fijn in water staan.


Water 10 juni 2021

Ook hier zijn we alweer 1,5 maand verder. De stek op water was de onderkant van de plant, wat 3 jaar geleden de stek was die ik vond via marktplaats. Daarom heb ik bij deze stek een ander gevoel, het gevoel dat hij al 'gebruikt' is. Hij werd dan ook langzaam donkerder in het water. Maar kijk eens wat er aan de achterkant groeit! Een eerste groeipunt :))) Ik laat hem staan zoals hij staat. Het is ook hopen dat hij niet van onderuit gaat rotten. Mocht dat gebeuren dan zal ik ingrijpen en hem waarschijnlijk in aarde plant.

De stek op water heeft een groeipunt!


Water 6 augustus 2021

Eindelijk is er wat ontwikkeling zichtbaar in het experiment. De stek in water werd behoorlijk zwart dus heb ik hem overgezet naar SpoilSoil. Toen hij eenmaal in de grond zat schoot hij omhoog. Wat een prachtige tekening voor een eerste blad <3

6 augustus: de stek in Spoilsoil. Wil je weten wat er in Spoilsoil zit? Check het hier.


27 september: het wordt al een heus plantje. Blad nummer 3 in the making... :)8 oktober: blad 3 is er!

 

4. STEKKEN IN PERLIET1. Perliet 25 april 2021

De stek in in perliet laat als eerste wortelgroei zien!! Kijk dit mooie worteltje zoeken naar water :))

Ik ben erg benieuwd hoe deze stek zich gaat ontwikkelen. De vaas is voor 1/4 gevuld met water. Ik ga ervanuit dat het water uit zichzelf via de bovenkant verdampt. Het water moet dan dus eerste langs de wortels van de plant.Perliet 10 juni 2021

Zoals je hieronder ziet, heeft de stek een groot wortelstelsel aangemaakt. De stek op perliet laat veruit de meeste wortelgroei zien. Hij zit wel helemaal vast in het glas, ik durf hem er niet uit te halen. Ik ben dus benieuwd of er binnenkort een groeipunt uit het perliet zal oppoppen :) Perliet is dus in ieder geval een hele goede stekstarter. De stekken die zijn gaan rotten heb ik schoongesneden en staan nu ook op perliet in de hoop dat ze op deze manier alsnog wortels groeien.

De stek op perliet geeft duidelijk de meeste wortels in korte tijd. Of dat ook wil zeggen dat dit de snelst groeiende stek is zullen we merken zodra er een groeipunt bovenuit steekt.


Perliet 6 augustus 2021

De stek op perliet laat nog steeds geen groeipunt zien. Het blad ziet er nog prima uit. Zodra er een nieuwe ontwikkeling te zien is zal ik een foto posten!

6 augustus: de stek in perliet staat er na 4 maanden nog prima bij.27 september: dat geduld een schone zaak is wordt bewezen met deze stek. Na 6 maanden eindelijk een groeipunt. Uit ervaring weet ik dat als het groeipunt eenmaal geactiveerd is, de plant sneller zal groeien. Het najaar is wel begonnen dus spannend hoe snel hij zal groeien de komende maanden.8 oktober: pieuw! Daar steekt het eerste blad als een telescoop omhoog :) Ik laat de stek nog even rustig staan in perliet. Zodra hij wordt overgezet naar een pot, zal ik hier weer verslag over doen.
 

5. STEKKEN IN SPOILSOIL MET HYDROKORRELSOnderin is al een wortel zichtbaar.Mix van alles 10 juni 2021

ik weet niet of het komt door de lange luchtwortel of door de ondergrond. Waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Maar de stek op spoilsoil, perliet, sphagnum mos en hydrokorrels groeit enorm hard.

Het is de eerste stek die een groeipunt laat zien.

de wortel is inmiddels de hele pot doorgegroeid. zodra de hydrokorrels onderin droogstaan, geef ik water. Het is een dorstig plantje.

het groeipunt zit vlak onder de grond, ik heb hem even opgetild om te kijken hoe lang hij al is.


zou het een wit blad worden?

of toch wat strookjes groen?


Keep ya'all posted!!


Mix van alles 6 augustus 2021


Kijk eens aan hoe prachtig deze stek zich heeft ontwikkeld! Een prachtig blad met een streepje groen. En al een nieuw blad in de maak! Het ziet ernaar uit dat dit de meest succesvolle manier is van stekken.Keep ya'll posted!

4.385 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page