top of page

PANNEKOEKJE STEKKEN

Bijgewerkt op: 16 apr. 2021

Vorig jaar ging ik voor een Pilea (pannekoekplant) naar het tuincentrum. Na lang zoeken vond ik er een met heel veel baby's. Daar had ik natuurlijk een doel voor; stekken!

De moederplant groeide uit tot een grote, volle plant totdat....... alle blaadjes er stuk voor stuk afvielen. Wat ik ook deed; veel water, weinig water, de stam werd steeds kaler. Na lang dubben besloot ik de bovenkant eraf te halen en de overige blaadjes in stekvaasjes te doen. Sommige blaadjes kregen binnen een paar dagen een bruine steel en kon ik weggooien. Maar sommige zwollen een beetje op aan de onderkant, wat meestal betekent dat er wat gaande is...wortelgroei (hoop ik)!

Ik zal zo nu een dan een foto plaatsen van de gang van zaken van mijn 'onthoofde Pilea'. En mocht je tips hebben, graag!

16 januari. De stam van de 'onthoofde Pilea, de 'kop' in een erlenmeyertje, en de losse blaadjes in een stekstation.

De steeltjes staan 4 dagen op water. Het rechter steeltje is aan het rotten, wordt bruin en voelt slijmerig aan. Het linker steeltje blijft mooi groen en zwelt wat op aan de onderkant. Keep you posted!


9 FEBRUARI

En weer een update (bijna een maand verder!).

STEELTJES/ BLAADJES

Er zijn nog 3 steeltjes over die kans hebben om wortel te schieten.

STAM IN POT

De stam had al een klein uitschietertje onderin, en heeft er nu2.

TOP

De blaadjes aan de top zijn iets meer gaan hangen en hebben (nog) geen wortels. De bladeren lijkt wat te vervormen.

De linker 3 steeltjes zijn nog in de running, de rechter is aan het rotten.


onderop de stam schieten kleine plantjes uit.


De stam van de top heeft nog geen wortels.De bladstengels van de top lijken wat te zijn gaan hangen en de blaadjes vervormen wat.

Yes! De Onthoofde Pilea heeft volop wortels gekregen! Dit is alweer maanden geleden, binnen een paar weken had hij deze dot wortels. Ik heb m nog een tijdje in water laten staan omdat het zo'n mooi gezicht was in de erlenmeyer :))

Daarna heb ik 'm verpot:

Flink gegroeid en heel wat ongedierte doorstaan. En hij groeit nog steeds door. We gaan nu het najaar in en dan zal de groei wat stagneren maar in het voorjaar zal ik ene nieuwe foto plaatsen!

En trouwns, scroll eens naar beneden.....


voor een zoom op de bodem van deze onthoofde top.....**drumrolls please**

332 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page