OP VAKANTIE EN EEN GROTE PLANTEN VERZAMELING TE ONDERHOUDEN? Dan ben je al gauw afhankelijk van vrienden of buren. Omdat veel van jullie -net als ik- inmiddels een echte jungle bezitten waarbij de ene plant meer water nodig heeft dan de andere, doe je het eigenlijk het liefst zelf. Want wie weet er nou beter dan jij hoeveel elke plant nodig heeft?
Iedereen kent inmiddels het bekende plaatje van de lontjes die je vanuit een bak water naar je plant geleidt. Maar hoeveel water geven die lontjes nou eigenlijk en verdrink je je plant daar niet mee?
Ik testte het uit. Met verschillende lontjes; dik en dun. In potjes naar potjes en van potjes naar plantjes.
PLANT SITTERS
Een maand geleden begon ik met het ontwikkelen van een kant-en klaar pakketje met 4 lontjes van 50cm om je planten mee te bewateren. Ik probeerde het uit tijdens een 10- daagse vakantie met 4 plantjes, de een dorstiger dan de ander. Ik vulde een grote kan met een liter water en plaatste 4 planten eromheen. Iedere plant kreeg een lont, een cm of 2,3 in de aarde of een losse knoop om de stam op de aarde. Toen ik terug kwam zagen ze er super uit! M’n philodendron pink princess had zelfs een nieuw blad gekregen!
De kan was niet volledig leeg en de aarde van ieder plantje was behoorlijk vochtig dus ik heb de lontjes er wel meteen uitgehaald en de plantjes teruggezet op hun plek. Missie geslaagd!
Ondanks dat mijn experiment geslaagd was, ben ik verder gaan zoeken naar een oplossing voor de kleine drinkers. En eigenlijk lag die oplossing voor de hand; een dunner lontje!
Missie geslaagd! Na 10 dagen zat er nog een laagje water in de vaas. De planten zagen er allemaal super uit.
Zie hier onder het experiment:
DUNNE VS DIKKE PLANTSITTERS
om zeker te weten hoeveel water beide lonten transporteren, heb ik de proef eerst gedaan zonder plantjes. De basisopstelling is dus als volgt;
Een kannetje water en twee even grote glazen met in het ene glas een dun lint en in het andere glas een dik lont.
De beginopstelling met links het dikke lont en rechts het dunne lont
Na 20 uur zat er in het glas met dik lont 60ml water en in het glas met dun lont 15 ml water, een groot verschil!
Echter, na 24 uur (4 uur later) was het verschil: dik lont (hierna glas 1) 80ml en dun lont 19ml.
Voor de zekerheid heb ik de proef nog een keer herhaald, met als enige verschil dat het lont al verzadigd was met water.
Op vrijdag begon deze proef. Op zaterdag op dezelfde tijd zat er in het grote glas 60ml en in het kleine glas 20ml.
Je zou dus kunnen zeggen dat het dunne lont 20 ml water per dag geeft en het dikke lont 70ml. Het kleine lont geeft dus een klein scheutje water per dag (ongeveer een gevuld theelichtje)
Het dikke lont geeft 3,5 theelichtjes per dag.
Is je aarde verzadigd? Dan zal je plant sitter tijdlijk stoppen met water geven en het weer hervatten wanneer de aarde weer droog is.
Dit is dan dus de hoeveelheid water die je nodig hebt per week:
dunne sitters: 140ml per week. Ga je dus 3 weken op vakantie, vul de kan dan met 500ml water
dikke sitters: 490ml per week. Ga je dus 3 weken op vakantie, vul de kan dan met 1500ml water
Wil de meerdere planten uit een grote vaas laten drinken? Tel dan alle hoeveelheden bij elkaar op en vul de vaas (handig om een beetje extra te nemen ivm met verdamping)
Hier shop je 6 kleine sitters voor 60ml per dag:
Hier shop je 4 grote sitters voor 20ml per dag:
Voor mijn kleinere plantjes zoals deze baby monstera variegata gebruik ik dus de dunne sitters.
De sitters zullen stoppen met transporteren zodra de aarde verzadigd is. Je hoeft dan dus niet bang te zijn dat je plantje verdrinkt.
Een MV heeft genoeg aan een dun lont. Zolang de grond verzadigd is zal het lontje tijdelijk geen water transporteren.
Het lontje kan in de aarde geduwd worden of los oude aarde gelegd. In beide gevallen zal het zijn werk doen.
Zorg dat je planten niet in het directe zonlicht staan wanneer je weggaat. Dit kan zorgen voor een snellere verdamping van het water.
Comments