PINK PRINCESS, WAAR BLIJFT UW ROZE?

Bijgewerkt: apr 20

over een experiment waarin ik probeerde roze in mijn geheel groene Philodendron Pink Princess te krijgen.


In februari werd ik eindelijk eigenaar van een Philodendron Pink Princess. Een plant die al lange tijd op m'n wishlist stond. Voor €50,- inclusief verzendkosten werd hij bij me thuis afgeleverd. Wat op de site werd afgebeeld als een volle, roze bevlekte plant, kreeg ik binnen als zielig plantje met 4 kleine groene blaadjes en 1 afgebroken blad. Een flinke tegenvaller dus. De plant leek eigenlijk in niets op de plant waar ik van droomde.....

De PPP na een week.GROW BABY, GROW!


De plant kreeg een prominente plek in het raam op het zuidwesten, een plek met veel directe zon. De eerste maand deed de plant vrijwel niets maar werd ook niet lelijk. Na een maand piepte er eindelijk een klein slangetje uit een bladsteel, het begin van een nieuw blad. Iedere dag checkte ik het rolletje en draaide het blad om te zien of er al wat roze te zien was. Het leek alsof er roze inzat....Zo spannend!! Ik deelde de ontwikkeling bijna dagelijks op instagram;


Zeg nou eerlijk, dit ziet er toch hoopvol uit! Het eerste blad had meteen een mooie, rozige gloed! Fingers crossed dat het een echt Pink Princess blad wordt!!

De meesten waren het met me eens, er zou wat roze in komen!


Bovenstaand verhaal herhaalde zich keer op keer. En nog steeds GEEN roze..... geen ienieminie vlekje.

Wel worden de bladeren steeds groter en roder, donkerder maar ok echt roder, een soort bordeaux rood. Het lijkt alsof de plant ineens volwassen wordt en een nieuw stadium in ingegaan. Toch blijft het roze weg😭.....

De laatste 2 bladeren zijn roder van kleur dan de eerste bladeren. De plant lijkt in een nieuw stadium te zijn belandt.


TOCH EEN BEETJE VERLIEFD


Ik vind de plant steeds mooier worden. De prachtige stevige, glanzende donkerrode bladeren lijken bij ieder nieuw blad nóg groter en roder te worden. Ik word toch een beetje verliefd op de plant. Hij blaakt ook van gezondheid.

Toch mis ik nog iets.... De beloofde prachtige roze vlekjes...

Vorige week besloot ik me te verdiepen in of je de plant tot kan 'helpen' om roze te produceren.

Naast alle tips die ik al opvolgde (de plant op een lichte plek, niet in directe zon, regelmatig voeding geven, groeilampen tijdens de donkere periodes) las ik over een tip die ik misschien ga opvolgen; stekken.

Ik heb dus nu met mezelf (en mn plant ) afgesproken dat als het volgende blad géén roze heeft, de kop eraf gaat. Méga spannend!!

7 nieuwe bladeren in 7 maanden. De laatste bladeren worden ineens donkerrood.....

Als dit blad geen roze laat zien zal ik de top gaan stekken.
DE TOP IS ERAF

19 november 2020


Het is zover. De top is er eindelijk af. Doodeng vond ik het, niet alleen omdat dit mijn prijzigste plant is tot nu toe, maar ook omdat ik toch altijd het idee heb dat ik de plant pijn doe als ik de schaar erin zet.

Maar goed, het is gelukkig alweer een hele tijd geleden dat de top eraf is, de 2 delen zijn beide alweer zelfstandige plantjes geworden. Alleen...nog geen sprankje roze..

Sorry Princess...

Hoop dat ik m geen pijn deed.........

20 Februari 2021. De moederplant heeft een eerste nieuw blad aangemaakt. De top is nog hetzelfde. Hij heeft de grootste klap gehad dus het zal wat langer duren voordat er nieuwe groei ontstaat.

5 april 2021, een nieuw blad in de maak.


OORDEEL ZELF!

16 april 2021


De afgelopen jaren ben ik verslaafd aan alle fora en Facebook pagina's die hun kennis delen over planten. Zo leerde ik over deze plant dat hij -indien geen roze- met meer licht en door stekken meer roze kan geven. Dus ik stekte en zette beide moeder en kind in meer licht. En er gebeurde iets heel vreemds.....

Een groen blad ontwikkelde een roze vlek!!

16 april 2021, ik ontdek een klein roze vlekje op een voorheen groen blad. YES!! Het laatste nieuwe blaadje is weer groener dan de vorige, grotere bladeren. Er lijkt wel wat variegatie in de steel te zitten, alleen met groen en rood en geen roze.

Even inzoomen. Het vlekje is duidelijk roze en geen beschadiging van het blad.Binnenkort zal ik ook foto's plaatsen van de moederplant, die sinds hij (of zij) in ene raam op het zuidwesten hangt, blad na blad aanmaakt! Alleen helaas nog steeds zonder roze...


MOEDERPLANT VERRAST!!

17 april 2021


Sinds de moederplant verplaatst is naar het raam in het zuidwesten groeit hij veel sneller dan ervoor. Helaas blijven de nieuwe blaadjes groen..

Totdat ik gisteren het allernieuwste blad eens goed van alle kanten bestudeerde.... De bovenkant was donkerrood, bijna zwart. Maar de onderkant........(scroll down!).....

...heeft roze vlekjes!!! Yes!! Het heeft dus ruim een jaar en veel onderzoek gekost om eindelijk roze te krijgen. Maar meer dan de moeite waard geweest om alle tips op te volgen.


Conclusie;

Wil je meer roze in je Philodendron Pink Princess:

- zorg dat hij in een raam op het zuidwesten staat, en/of veel indirect licht krijgt. Zo min mogelijk tocht en een hoge luchtvochtigheid (hoewel ik geen luchtbevochtiger heb, dus niet verplicht voor een goede groei)

- mocht er helemaal geen roze inzitten, stek dan de top. De kans dat het roze dan naar buiten komt is mogelijk, bij mij lukte het!

596 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven